Britanske tajne službe su znale da će se Jugoslavija raspasti 10 godina ranije – I JOŠ UVEK SU OVDE – ZAŠTO?

zjtzertjuhtzu4r5htrg

Aleks Janger otkrio je da mu je prvi zadatak bio na prostoru Jugoslavije tokom ratnih sukoba devedesetih, a ono što je radio tada radi i sada, samo sa više pozicije.

Britanski špijuni decenijama vršljaju po Balkanu, a jedan od najaktivnijih engleskih obaveštajaca tokom ratnih sukoba devedesetih godina bio je sadašnji direktor MI-6, Aleks Janger.


On je to sam priznao govoreći engleskim studentima o svom prvom špijunskom angažovanju, koji je kako kaže bilo na Balkanu devedesetih.

Činjenica je međutim da Janger i dalje vršlja po našem regionu, samo što za njega to sada čine mnogoborojni britanski špijuni stacionirani u BiH, pre svega u Republici Srpskoj i Srbiji.

Kako je Janger ispričao na svom bivšem univerzitetu Sent Endurs u Edinburgu, njegov prvi obaveštajni posao bio je infiltriranje u organizaciju koja je imala nameru da počini genocid na Balkanu sredinom devedesetih. O kakvoj organizaciji je reč i ko su bili njeni pripadnici međutim nije detaljisao. Ipak, gde god da se kretao nije teško zaključiti da je radio protiv interesa Srbije, kao i sve njegove zapadne kolege tih godina.


MI-6 mi je, trvdi Janger, dao zadatak da za britansku vladu pribavi tajne podatke o pomenutoj organizaciji.

– Balkanski zadatak me je odveo na mesta na koja nisam ni mislio da ću otići, često putujući pod lažnim identitetima. Noćima sam ispijao sumnjiva alkoholna pića napravljena u domaćoj radinosti, spajajući namere različitih strana u tom sukobu. To mi je omogućilo da kreiram tajne odnose i pribavim obaveštajne podatke koji su našoj zemlji bili hitno potrebni – ispričao je Janger.

On je ipak naglasio kako smatra da je njegov zadatak omogućio procesuiranje onih koji su činili zlodela.

– Osećao sam zadovoljstvo zbog saznanja da je moj posao, zajedno s poslovima mnogih drugih, pomogao da se trasira put za eventualno hapšenje i gonjenje ratnih zločinaca koji su učestvovali u ubistvima ili raseljavanju na stotine hiljada ljudi – dodaje Janger.

Bivši obaveštajac Državne bezbednosti, Božidar Spasić kaže da je britanska obaveštajna služba decenijama prisutna na Balkanu, a da je posebno aktivna bila oko devedesetih.


– Oni su deset godina ranije znali da će se Jugoslavija raspasti. Na to su bili spremni i bilo ih je na prostoru cele Jugoslavije, kako bi kasnije nakon raspada mogli da imaju uticaj preko svojih agenata na svaku od tih država – objašnjava Spasić.

Spasić ističe da MI-6 i danas operiše na Balkanu jer je ovaj deo strateški značajan za Veliku Britaniju.

– Balkan je za njih velika tranzitna zona. Sve što dolazi sa Balkana dolazi sa Bliskog istoka i iz Azije, mora da prođe tom rutom da bi stiglo do Evrope i na kraju do Londona. Cilj prisustva na našem području jeste da kontrolišu tokove robe, ljudi ali i novca – rekao je Spasić.

(Srpski telegraf)