TRUMPOV BIJES Izrael nije smio prodavati F16 Hrvatskoj

Nakon što su izraelski dužnosnici izjavili da će SAD blokirati 500 milijuna dolara težak ugovor Izraela i Hrvatske o prodaji 12 borbenih F-16 zrakoplova, o svemu se oglasilo i američko veleposlanstvo u Zagrebu, pišu 24 sata.

– Sjedinjene Američke Države i dalje čvrsto podupiru želju Hrvatske da modernizira i nadogradi svoje zračne snage kupnjom zrakoplova koji su interoperabilni s onim koje imaju NATO saveznici – navodi američko veleposlanstvo.

Naveli su kako SAD više od godinu dana radi s Izraelom na detaljima prodaje F-16 zrakoplova Hrvatskoj.

– Tijekom naših razgovora, jasno smo dali do znanja koji se tehnički uvjeti moraju ispuniti da bi mi mogli odobriti taj transfer. Trenutno aktivno radimo s Izraelom i Hrvatskom na prihvatljivom rješenju koje ispunjava potrebe Hrvatske unutar zadanog vremenskog roka – poručili su iz američkog veleposlanstva.

Podsjetimo,  izraelski premijer Benjamin Netanyahu je najavio prodaju F-16 lovaca u ožujku, ali prije toga nije dobio dopuštenje od SAD-a za prodaju zrakoplova trećoj zemlji – odnosno Hrvatskoj.

Trumpova administracija je bijesna jer su Izraelci unaprijedili stare zrakoplove modernom izraelskom tehnologijom kako bi nagovorili Hrvatsku da kupi njihove zrakoplove, a ne američke. Amerikanci tvrde da Izrael nije smio prodavati zrakoplove bez njihova pristanka, a pogotovo ne na natječaju na kojem se i SAD natjecao.

Komentiraj