TRUMP “Ne žurim s Kimom”

Američki predsjednik Donald Trump je rekao u petak da nema žurbe u pregovorima o denuklearizaciji Sjeverne Koreje odgovarajući na brojne upite o navodnom zastoju pregovora.

“Mnogi pitaju kako napreduju naši pregovori sa Sjevernom Korejom, uvijek odgovaram da nema žurbe”, napisao je Trump na Twitteru.

“Postoji ogroman potencijal za veliki gospodarski uspjeh te zemlje, Kim Jong Un to zna bolje od svih i znat će to u potpunosti iskoristiti”, dodao je i zaključio da se sve dobro odvija, te nije pružio konkretne elemente o mogućim razgovorima u tijeku.

Donald Trump se sastao s Kim Jong Unom u lipnju u Singapuru i tako postao prvi američki predsjednik na vlasti koji se rukovao s jednim predstavnikom dinastije Kim koja vlada Sjevernom Korejom od 1948.

Iako Trump redovno spominje novi susret s  čelnikom Pyongyanga, pregovori o potpunoj denuklearizaciji korejskog poluotoka su izgleda u zastoju.

Pyongyang u posljednjem trenutku bez objašnjenja otkazao susret predviđen u studenome u New Yorku između američkog državnog tajnika Mikea Pompea i Kim Yong Chola, desne ruke sjevernokorejskog čelnika.

Američki diplomati su obećali brzo reprogramiranje susreta, do sada bezuspješno, a Pompeov specijalni izaslanik za Sjevernu Koreju Stephen Biegun, imenovan u kolovozu, još nije počeo razgovore sa sjevernokorejskim kolegama.

Sjedinjene Države su u ponedjeljak uvele sankcije protiv trojice sjevernokorejskih dužnosnika, uključujući bliskog suradnika predsjednika Kim Jong Una, zbog “cenzure te stalnih i ozbiljnih kršenja ljudskih prava”. Prvi puta je nakon summita u Singapuru Washington izravno sankcionirao visoke dužnosnike režima Pyongyanga.

Komentiraj