KUSTURICA SE SPREMA SNIMATI FILM O LOGORU U JASENOVCU: Pomaže mu čuveni izraelski ekspert za Auschwitz

Kusturica je počeo raditi na projektu filma o Jasenovcu, a dr. Gideon Greif, izraelski stručnjak za koncentracijski logor u Auschwitzu, predao mu je dokumentaciju o logoru u Jasenovcu

Slavni srpski redatelj bošnjačkog porijekla Emir Kusturica, koji se početkom 1990-tih deklarirao kao Srbin, a potom prihvatio i pravoslavnu vjeru, nedavno je izjavio kako mu je želja snimiti film o koncentracijskom logoru u Jasenovcu.

“Film o Jasenovcu kasni mnogo desetljeća zbog našeg nemara prema vlastitoj tragediji. Imamo mi mnogo stratišta, a zbog podaništva prema politici izbjegavali smo snimiti filmove o našim suštinskim i mitskim mjestima”, rekao je Kusturica prije mjesec dana.

EMIR KUSTURICA: ‘Želim snimiti film o Jasenovcu. Taj film kasni mnogo desetljeća zbog našeg nemara prema vlastitoj tragediji’

Spominje se i stradanje rođaka Nikole Tesle u logoru

U međuvremenu, Kusturica je počeo raditi na tom projektu, a Tanjug javlja da je dr. Gideon Greif, svjetski priznati izraelski stručnjak za nacistički koncentracijski logor u Auschwitzu, predao Kusturici dokumentaciju o logoru u Jasenovcu. U tim dokumentima navodno su i detalji o stradanjima rođaka slavnog znanstvenika Nikole Tesle, kao i rođaka Theodora Herzla u ustaškom logoru u Jasenovcu.

Za svoj filmski projekt o Jasenovcu Kusturica namjerava, osim Greifa, okupiti niz drugih stručnjaka iz Portugala, Izraela, Kanade te još nekih zemalja, prenosi Tanjug.

Dokumentacija koju je Grajf uručio Kusturici predstavlja svojevrsni elaborat koji su izradili stručnjaci za različita pitanja. Sam Greif nedavno je objavio knjigu “Jasenovac – Auschwitz Balkana – Ustaški imperij okrutnosti” tiskanu na hebrejskom, engleskom i srpskom jeziku.

Proljetos je, pak, bjavljeno da je Vlada Srbije, na inicijativu srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, spremna dati 20 milijuna eura za snimanje igranog filma o logoru u Jasenovcu.

VUČIĆ DAJE 20 MILIJUNA EURA ZA FILM O JASENOVCU: Redatelj jedva čeka: ‘Strahote u ovom logoru bile su gore od onih u Auschwitzu’

https://net.hr/danas/svijet/kusturica-se-sprema-snimati-film-o-logoru-u-jasenovcu-pomaze-mu-cuveni-izraelski-ekspert-za-auschwitz/