EUROPARLAMENTARAC KRITIZIRAO BiH: ‘Na putu u EU vas koči politička volja, nekima je lakše otići do Putina’

‘Zvao sam je (Cvijanović) da dođe u Sarajevo, ona nije mogla. Uputio sam joj javni poziv da dođe u Bruxelles ili Strasbourg da se sastanemo, ali do tog sastanka, također nikada nije došlo. Bilo je vrlo teško sastati se i s Miloradom Dodikom. Čini se da je mnogo lakše otići u Rusiju i kod Vladimira Putina’, primijetio je rumunjski europarlamentarac kritizirajući Dodika i njemu bliske političare

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Cristian Dan Preda upozorio je u petak kako približavanje BiH Europskoj uniji koči nedostatak političke volje, ali i neznanje osoba koje bi trebale raditi na integracijskim procesima.

Na kraju dvodnevnog posjeta Sarajevu, tijekom kojega se sastao s bosaskohercegovačkim dužnosnicima te s predstavnicima civilnog sektora, ali ne i sa dužnosnicima iz reda bosanskih Srba, Preda je kazao kako mu je neshvatljivo da neki u BiH misle kako ih bliži odnosi s Rusijom mogu približiti članstvu u Uniji. “Odlascima u Rusiju nitko neće postati članicom EU”, kazao je Preda novinarima u Sarajevu.

Bezuspješni dogovori sastanaka

Time je zapravo kritizirao ponašanje dužnosnika bosanskih Srba. Kazao je kako je u nekoliko navrata u prošlosti bezuspješno pokušavao dogovoriti sastanke s bivšom premijerkom, a sada predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović, kao i s aktualnim predsjedateljem Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, koji se i ovoga puta izbjegao s njim sastati iako je bio u zemlji odnosno u Banjoj Luci.

“Zvao sam je (Cvijanović) da dođe u Sarajevo, ona nije mogla. Uputio sam joj javni poziv da dođe u Bruxelles ili Strasbourg da se sastanemo, ali do tog sastanka, također nikada nije došlo. Bilo je vrlo teško sastati se i s Miloradom Dodikom. Čini se da je mnogo lakše otići u Rusiju i kod Vladimira Putina”, sarkastično je primjetio rumunjski europarlamentarac, koji vrlo dobro poznaje prilike u BiH pa tako i činjenicu da vodstvo RS-a, predvođeno Dodikom, uporno favorizira odnose s Rusijom.

Nastavak opstruiranja

Upozorio je kako je to samo nastavak ponašanja kakvoga su ranije prakticirali, primjerice, zastupnici u državnom parlamentu BiH iz reda bosanskih Srba. Oni već tri godine opstruiraju uspostavu posebnog međuparlamentarnog povjerenstva kojega bi činili zastupnici iz BiH i zastupnici u Europskom parlamentu, a zadaća bi mu bilo nadziranje provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Srpski zastupnici iz BiH ultimativno traže da se odluke u tom tijelu donose po načelu koje bi u biti nametnulo postizanje etničkog konsenzusa, a iz Europskog parlamenta inzistiraju da se takva pravila ne mogu primjenjivati u europskim institucijama.

https://net.hr/danas/svijet/europarlamentarac-kritizirao-bih-na-putu-u-eu-vas-koci-politicka-volja-nekima-je-lakse-otici-do-putina/