Kineski naučnici pronašli način da pretvore bakar u zlato

gfdtrefdgsdfds

Tim kineskih naučnika pretvorio je jeftini bakar u novi materijal koji je “skoro identičan” zlatu, navodi se u studiji koja je objavljena u časopisu Science Advances.

Otkriće će značajno umanjiti upotrebu retkih, skupih metala u fabrikama, navode autori.

Profesor San Jian i njegove kolege sa Dalian Instituta hemijske fizike, na kineskoj Akademiji nauke u Liaoningu, tretirao je bakar s mlazom vrućeg argon gasa.


Brze čestice razbile su atome bakra, koji su se ohladili i kondenzovali, stvarajući tanki sloj peska.

Svako zrno peska imalo je prečnik od samo nekoliko nanometara, što je hiljaditi deo veličine bakterije.

Istraživači su materijal stavili u reakcijsku komoru i koristili kao katalizator kako bi ugalj pretvorili u alkohol, sofisticirani i teški hemijski proces koji mogu da podnesu samo određeni metali.

“Bakarne nano čestice postigle su katalizatorski proces ekstremnos sličan zlatu ili srebru”, navodi se u studiji. “Rezultat… je dokazao da nakon procesa, metal bakra može da se pretvori u zlato, tvrdi profesor San.


Bakar je slične težine i izgleda kao zlato, i vekovima je privlačio alhemičare koji su ga videli kao sredstvo da se brzo obogate.

Novi materijal stvoren u laboratoriji Sana ne može da se koristi za pravljenje lažnog zlatnog novca. Njegova gustina ista je kao kod bakra. Proces se pokazao unosnim i omogućiće procvat kineske industrije, navode istraživači.

Plemeniti metali ostaju centralni deo moderne ekonomije. Komponente elektronskih uređaja, sadrže ogromnu količinu zlata, srebra i platine.

Procenjuje se da oko 40 smarfona sadrži zlata kao tona rude. Bakar ne može da funkcioniše tako dobro u industrijskoj proizvodnji kao zlato, jer ima manje elektrona, subatomskih čestica negativnog napona, koji zuje oko nukleusa.

Ovi elektroni su relativno nestabilni, pa tako bakar ima tendenciju da reaguje lakše kada se kombinuje s drugim hemikalijama.

Metoda razvoja Sanovog tima može da ubrizga veliku količinu energije u atome bakra i da napravi gušće elektrone, a samim tim i stabilnije.

Novi materijal otporan je na velike temperature, oksidaciju i eroziju, navode istraživači.

Webtribune.rs