Khashoggijev telefon je bio hakiran, ubice su mjesecima pratile njegovo kretanje i poruke

Ubijeni saudijski novinar Jamal Khashoggi mislio je da su poruke koje je slao Omaru Abdulazizu putem WhatsAppa zaštićene, ali je njegov telefon bio zaražen virusom Pegasus putem kojeg su ga ubice špijunirale.

Ubijeni saudijski novinar Jamal Khashoggi mislio je da su poruke koje je slao Omaru Abdulazizu putem WhatsAppa zaštićene, ali je njegov telefon bio zaražen virusom Pegasus putem kojeg su ga ubice špijunirale.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Saudijski disident Abdulaziz sada tuži kreatore Pegasusa jer su prodali softver tiranskim režimima. NSO grupacija iz Izraela je negirala bilo kakvu vezu sa smrću Khashoggija navodeći kako je njihov softver namijenjen samo za borbu protiv terorizma i kriminala.

“Zviždač” Nacionalne obavještajne agencije Edward Snowden osudio je ovu kompaniju kazavši da najgora od najgore.

“NSO grupacija u današnjem svijetu, na osnovu dokaza koje imam, najgora je od najgorih u prodaji ‘alata’ koji se koriste za kršenje ljudskih prava disidenata, opozicionih figura i aktivista”, rekao je Snowden.

Softver je napravljen tako da zarazi telefon jednim klikom na link lažnog teksta, a hakeri dobijaju potpuni pristup telefonu. Svi podaci koji se nalaze na njemu, poruke, telefonski pozivi i GPS lokacije, su im vidljive. U slučaju Khashoggija, istraživači su utvrdili da je to bila poruka koju je razmijenio s Abdulazizom o paketu koji stizao brodom, a koji je naručio.

Prije nego što je ubijen 2. oktobra u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, Khasoggi je saznao da su njegovi razgovori s Abdulazizom presretnuti i samo je napisao poruku “Bože, pomozi nam”.

Dva mjeseca nakon toga dogodio se horor o kojem nije ni sanjao. Došao je u konzulat misleći da će biti riječ o rutinskom sastanku kako bi prikupio dokumente kojima mu se dozvoljava da oženi Turkinju Haticeu Cengiz. Ubijen je nekoliko minuta kasnije. Američki zvaničnici kazali su kako je u ovoj “operaciji” učestvovalo 15 muškaraca koji su poslani iz Rijada i da nije mogla biti izvedena bez autorizacije kralja Salmana.

Njegovo tijelo još nije pronađeno, a postoje navodi kako je raskomadano i potom uništeno kiselinom.